Jedz sezonowo - wegetariańska botwinka
Warto jeść sezonowo. Czasem najprostsze wybory są tymi najlepszymi dla naszego zdrowia i energii.

Warto jeść sezonowo.
Czasem najprostsze wybory są tymi najlepszymi dla naszego zdrowia i energii.
Wiosna i lato to idealny moment, żeby wrócić do rytmu natury i… swojego ciała.
- Wybieraj warzywa sezonowe – są pełne smaku, witamin i wartości odżywczych
- Wzbogać swoją dietę o białko roślinne – strączki takie jak soczewica, ciecierzyca, fasola to prawdziwe skarbnice mocy!
- Im mniej przetworzone, tym lepiej – niech na talerzu królują proste składniki, które naprawdę Ci służą.
To nie musi być rewolucja.
To może być miska zupy krem z cukinii i soczewicy albo sałatka z fasolą, ogórkiem i ziołami.
Albo przepyszna botwinka - koniecznie skorzystaj z przepisu.
Wegetariańska botwinka – porcja na dwa dni
- pęczek botwinki
- 4 ziemniaki – 400 g
- buraczek czerwony – 150 g
- marchewka – 100 g
- pietruszka – 100 g
- ½ selera – 100 g
- cebula – 100 g
- łyżka oliwy – 10 g
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- ½ szklanki soczewicy zielonej – 80 g
- 2 łyżki jogurtu naturalnego – 50 g
- łyżka mąki orkiszowej – 20 g
Buraczka, buraczki z botwinki, marchewkę, cebulę, selera, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Zielone łodyżki z botwinki umyć i pokroić. Liście odłożyć. Warzywa i łodyżki z botwinki (poza liśćmi botwinki) włożyć do garnka, dodać oliwę, przepłukaną soczewicę, ziele angielskie i liście laurowe i ciągle mieszając podsmażyć kilka minut. Zalać wodą ok. 1,5 l, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać mąkę z jogurtem i chochelką gorącej zupy, dodać do garnka. Wymieszać i gotować razem jeszcze 10 minut. Można udekorować przed podaniem świeżym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Energia 454 kcal
Białko 20 g
Tłuszcze 8 g
Węglowodany 84 g