Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Przepisy

Jadłospis tydzień I ciąg dalszy

Strefa Light - separator

Artykuły 2016-04-05

Dzień VI

Śniadanie

Placki owsiane

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • mała garść suszonej żurawiny
  • łyżeczka oliwy
  • szczypta cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka
  • Łyżeczka miodu

Płatki zalewamy wodą mlekiem i czekamy aż zmiękną. Dodajemy jajka, miód, żurawinę. Na patelni rozgrzewamy oliwą, wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron.

II śniadanie

Koktajl grejpfrutowy lub pomarańczowy ze szpinakiem i natką pietruszki

  • Duży grejpfrut lub pomarańcza
  • ½ małego banana – 80 g
  • Garść natki pietruszki
  • Garść szpinaku świeżego

Natkę i szpinak umyć i osuszyć. Z grejpfruta/pomarańcza dokładnie wycisnąć sok i wydrążyć miąższ lub wycisnąć w wyciskarce do owoców. Sok z grejpfruta zmiksować z bananem, pietruszką i szpinakiem.

Obiad

Pęczak z kurczakiem i szpinakiem

  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 50 g kaszy pęczak - pół woreczka
  • 200 g fileta z kurczaka
  • dwie garście szpinaku
  • ząbek czosnku
  • ½ dużej cebuli
  • łyżeczka oliwy
  • dowolna surówka np. surówka z czarnej rzodkwi z jabłkiem (porcja dla dwóch osób lub na dwa dni): średniej wielkości czarna rzodkiew, 1 duże jabłko, sok z cytryny, ½ szklanki jogurtu naturalnego, cukier, sól, natka/koperek. Rzodkiew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny. Jeżeli rzodkiew puści sok to należy go  odlać a następnie połączyć ją z jabłkami, łączymy z lekko spienionym jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Ozdobić posiekaną natką lub koperkiem.

Przygotować wywar warzywny (gotować przez ok. 10 minut ½ marchewki, ½ pietruszki, kawałek selera, kawałek pora lub cebuli, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy). Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, posolić i przyprawić ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę. Jak się zeszkli dodać mięso i podsmażyć. Do smażącego się mięsa dodać suchą kaszę i podsmażyć ok. 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać 1/3 bulionu i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Dodać kolejną porcję bulionu, połowę szpinaku i dalej dusić. To samo zrobić z trzecią porcją bulionu i drugą połową szpinaku. Do ostatniego duszenia dodać czosnek, doprawić do smaku. Pozostawić na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały bulion. Podawać z dowolną surówką.

Przekąska

Banan, 4 orzechy brazylijskie.

Kolacja

Kolorowa pasta z awokado i papryką

  • ½ dojrzałego średniego awokado – 110 g
  • ¼ średniej papryki żółtej – 45 g
  • ¼ średniej papryki czerwonej – 45 g
  • Małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego ale nie typu greckiego
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • Kilka listków bazylii
  • 2 kromki chleba razowego

Miąższ z awokado rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać jogurt, pokrojone w drobne kostki papryki oraz posiekaną bazylię. Pastę doprawić solą i pieprzem. Podawać na pieczywie udekorowaną np. posiekaną natką z pietruszki lub kiełkami brokułu.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1470 kcal

Białko – 60 g (16 %)

Tłuszcze – 47 g (28 %)

Węglowodany – 227 g (56 %)

Dzień VII

Śniadanie

Pikantny omlet ziołowy

  • 2 jajka
  • pomidor
  • mały kawałek papryczki chili
  • dwie łyżki natki, dwie łyżki szczypiorku, dwie łyżki koperku
  • kromka chleba z serkiem np. Almette, Piątnica.

Jajka mocno roztrzepać widelcem. Pomidora obrać ze skórki, pokroić, dodać do jajka. Papryczkę pokroić bardzo drobno, dodać do jajka. Zioła posiekać i wymieszać z jajkiem i pomidorem, doprawić do smaku. Rozgrzać małą patelnię, posmarować ją niewielką ilością masła (najlepiej ręcznikiem papierowym). Wylać masę. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Smażyć na małym ogniu aż masa całkowicie się zetnie (ok. 6 minut).

Sałatka owocowa

  • małe jabłko
  • kiwi
  • średni banan
  • 3 mandarynki

Owoce obrać, pokroić i wymieszać.

Obiad

Naleśniki z warzywami

  • 100 ml mleka (1,5%)
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g chińskiej mieszanki warzyw

Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą. Warzywa poddusić na patelni bez tłuszczu (można podlać odrobiną wody), doprawić. Na usmażone naleśniki wyłożyć warzywa, zwinąć w ruloniki.

Przekąska

Duża pomarańcza lub grejpfrut, 4 orzechy włoskie.

Kolacja

Kanapki z pastą z łososia

  • 50 g wędzonego łosia
  • Łyżka jogurtu naturalnego
  • ¼ papryki
  • ½ łodygi selera naciowego
  • Dwie kromki chleba

Paprykę, selera pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wymieszać z rozdrobnionym łososiem i jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1446 kcal

Białko – 57 g (16 %)

Tłuszcze – 50 g (31 %)

Węglowodany – 209 g (53 %)

 

jadłospis, dieta,

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00