Jak odżywiać się jesienią i zimą?

Wpis z dnia 15.11.2023
Autor Małgorzata Wasiak

Jeżeli dobrze wsłuchamy się w sygnały z naszego ciała to okaże się, że jesienią i zimą potrzebujemy bardziej ciepłych, gotowanych, delikatnie oleistych, dobrze przyprawionych, rozgrzewających nas dań.

Jak odżywiać się jesienią i zimą?

Kiedy cały świat zaczyna zapadać w jesienny i zimowy spokój i odpoczynek nasza dieta też się zmienia.

 

Jeżeli dobrze wsłuchamy się w sygnały z naszego ciała to okaże się, że jesienią i zimą potrzebujemy bardziej ciepłych, gotowanych, delikatnie oleistych, dobrze przyprawionych, rozgrzewających nas dań.

Nasze posiłki zimą powinny nas dogrzewać a nie wychładzać, lekko nawilżać a nie wysuszać.

Ciepło w żołądku jest niezbędnym elementem do prawidłowego procesu trawienia.

Jakie produkty zatem najlepiej sprawdzą się w naszej zimowej diecie?

 

  • Zboża takie jak kasza gryczana, jaglana, owies, jęczmień. Możemy zwiększyć ich właściwości rozgrzewające gdy lekko podprażymy je przed gotowaniem.

 

  • Niezastąpione o tej porze roku warzywa korzeniowe: seler, pietruszka, buraki, marchew, bataty, ziemniaki, topinambur – w gotowanej, pieczonej lub duszonej postaci wspaniale rozgrzewają nasze ciało.

 

  • Wszelkiego rodzaju warzywa kapustne brukselka, kapusta modra, kapusta biała, kalafiory, brokuły.

 

  • Dynia

 

  • Warzywa kiszone.

 

  • Rośliny strączkowe: soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób. Powinniśmy jadać je regularnie z dodatkiem ziół ułatwiających trawienie – majeranek, tymianek, cząber, kurkuma, kminek.

 

  • Orzechy włoskie, nasiona, pestki, oleje.

 

  • Ryby, drób, mięso, jajka, masło.  Jeżeli nie jadamy mięsa to zimą powinniśmy jeść więcej strączków z dodatkiem rozgrzewających przypraw i tłuszczy roślinnych.

 

Jak przykładowo może wyglądać nasz plan posiłków w jesienno-zimowym czasie?

 

Śniadanie

 

Owsianka marchewkowa

  • ½ marchewki - 60 g
  • ½szklanki napoju roślinnego - 120 ml
  • ¼ szklanki wody - 80 ml
  • 3 łyżki płatków owsianych - 30 g
  • szczypta imbiru lub 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu - 10 g
  • dwa orzechy włoskie - 8 g

Marchewkę i imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać płatki, mleko, wodę, cynamon, ewentualnie suszony imbir jeżeli nie używamy świeżego i gotować na małym ogniu aż płatki będą miękkie. Owsiankę wymieszać z miodem i udekorować orzechami.

 

 

II śniadanie

 

Kanapka z pastą z awokado i tofu

  • Dwie  kromki chleba
  • 50 g awokado
  • 50 g tofu
  • Sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny
  • Dowolne warzywa

Tofu i awokado rozgnieść, wymieszać z cytryną. Doprawić do smaku.

 

Obiad

 

Zupa z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym

  • Mała cebula
  • łyżeczka oliwy
  • Ziemniak 100 g
  • pomidor
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • mała szczypta cynamonu
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 150 g fasolki szparagowej – może być mrożona
  • ¼ puszki mleka kokosowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • Koperek posiekany

 

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na dnie dużego garnka. Pomidory pokroić w grubą kostkę, ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę. Dodać do cebuli razem z papryką i cynamonem oraz cukrem i poddusić razem 2-3 minuty. Wlać bulion i gotować ok. 10 minut. Fasolkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy razem z mlekiem kokosowym. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż fasolka i ziemniaki będą miękkie. Na koniec doprawić sokiem z cytryny i dodać dużo posiekanego koperku.

 

Kolacja

 

Sałatka z kurczakiem

  • 120 g piersi z kurczaka
  • dwie łyżki oliwy 15 g
  • 200 g brokułu (świeżego lub mrożonego)
  • sos winegret: łyżka oliwy, ½ łyżeczki miodu, ½ łyżeczki musztardy, łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka pestek dyni – 10 g

Kurczaka umyć, usmażyć na patelni na oliwie, doprawić do smaku. Brokuły ugotować. Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem i ewentualnie doprawić do smaku. Posypać pestkami dyni.

 

Jeżeli chcesz poznać więcej jesienno-zimowych przepisów zapraszam do współpracy i konsultacji w moim gabinecie.

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiaduj się na bieżąco o aktualnych okazjach.

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij