Borówka - królowa przeciwutleniaczy

Wpis z dnia 20.07.2023
Autor Małgorzata Wasiak

Borówka amerykańska zaliczana jest do superowoców (superfruits). Określenie to pojawiło się w Ameryce na przełomie lat 2004/2005 kiedy to pojawiła się książka „SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Change Your Li...

Borówka - królowa przeciwutleniaczy

Borówka amerykańska zaliczana jest do superowoców (superfruits).

 

Określenie to pojawiło się w Ameryce na przełomie lat 2004/2005 kiedy to pojawiła się książka „SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Change Your Life”, autorstwa Stevena Pratta i Kathy Mathews. Autorzy opisując w niej 14 produktów, których spożywanie ma przynieść szczególne korzyści zdrowotne, dali początek nowej gałęzi badań naukowych, których celem stało się zgłębianie wiedzy na temat superowoców.

 

Aby owoc nazwać superowocem musi spełniać kilka kryteriów. Powinien być źródłem cennych składników takich jak: przeciwutleniacze, witaminy, błonnik, minerały, czyli wszystkie te związki, które wpływają pozytywnie na zdrowie człowieka. Ponadto właściwości zdrowotne superowoców muszą być poparte badaniami naukowymi.

 

Co zatem takiego znajdziemy w borówkach co pozwala ją wpisać na tę listę?

 

Abyśmy byli zdrowi musimy zachować równowagę pomiędzy ilością wolnych rodników czyli reaktywnych form tlenu a układem antyoksydacyjnym.

 

Bo niestety te wolne rodniki, które uwalniają się w podczas wszystkich procesów zachodzących w komórce powodują, że szybciej się starzejemy wraz z wszystkimi konsekwencjami tego procesu takimi jak miażdżyca, nowotwory, zaćma, choroby zapalne stawów.

 

Jeżeli zatem te wolne rodniki powodują, że się szybciej starzejemy to warto szukać rozwiązań, które będą po pierwsze hamować ich powstawanie w nadmiernej ilości albo je neutralizować wtedy kiedy się już pojawią.

 

I tutaj z pomocą przychodzą nam borówki a w zasadzie zawarte w nich przeciwutleniacze czy inaczej mówiąc antyoksydanty.

 

To właśnie te związki w naszym organizmie wspierają funkcje naszego układu immunologicznego i pomagają nam walczyć ze stresem oksydacyjnym, który pojawia się i nasila właśnie wtedy gdy pojawia się zbyt duża ilość wolnych rodników.

 

Takie właściwości antyoksydacyjne borówki (ale nie tylko bo również inne kolorowe owoce) zawdzięczają antocyjanom czyli należącym do grupy flawonoidów barwnikom roślinnym. Antocyjany chronią roślinę przed promieniowaniem UV co zapobiega uszkodzeniom białek w komórkach i w DNA jąder komórkowych.

 

Ale poza tym, że chronią rośliny mają również kolosalne znaczenie dla zdrowia człowieka ponieważ:

 

  • uszczelniają naczynia krwionośne chroniąc układ krążenia
  • zwiększają ilość frakcji HDL cholesterolu (to ten zdrowy) co zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę
  • wykazują działanie kardioprotekcyjne wspierając pracę mięśnia sercowego
  • zmniejszają miejscowe stany zapalne poprzez zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych
  • chronią nasz wzrok poprzez zmniejszenie zapadalności zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej
  • zwiększają zdolności adaptacyjne naszych oczu w ciemności
  • chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniami
  • neutralizując wolne rodniki chroniąc nas przed chorobami nowotworowymi

 

Warto zatem w sezonie sięgać po te owoce jak najczęściej i korzystać z tych cennych właściwości.

 

Ja najbardziej lubię "na surowo" ale chętnie wrzucam też do owsianki

 

 

Owsianka kokosowa z owocami

  • 3 łyżki płatków owsianych – 30 g
  • Łyżka wiórków kokosowych  - 10 g
  • ½ szklanki napoju roślinnego kokosowego – 125 ml
  • 1/3 szklanki wody – 75 ml
  • Łyżeczka miodu – 10 g
  • 150 g dowolnych owoców – maliny, borówki, porzeczki czerwone, truskawki, jabłko lub 100 g banana

 Płatki zal ać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać wiórki. Gotować 10-15 minut aż płatki będą miękkie. Po ugotowaniu wymieszać z miodem i udekorować owocami.

Właściwości odżywcze

Energia 312 kcal

Białko 9 g

Tłuszcze 10 g

Węglowodany 54 g

 

 

Newsletter

Zapisz się do newslettera i dowiaduj się na bieżąco o aktualnych okazjach.

Używamy cookies w celach funkcjonalnych, aby ułatwić użytkownikom korzystanie z witryny. Dowiedz się więcej o cookies.

Zamknij