Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Artykuły

Jadłospis tydzień II

Strefa Light - separator

Artykuły 2017-10-05

Dzień I

Śniadanie

Frittata z twarogiem i warzywami

  • 100 g twarogu
  • 2 jaja
  • Kawałek papryki
  • 1/3 cukinii małej
  • ½ cebuli
  • ½ dużego pomidora
  • Dowolne zioła
  • Pieprz, sól
  • 5 zielonych oliwek

Wszystkie warzywa siekamy na drobniejsze kawałki, oliwki przekrawamy w pół. Wszystko (oprócz oliwek) razem łączymy w miseczce wraz z twarogiem, jajkiem i białkami, dodajemy przyprawy i staramy się dokładnie wymieszać składniki. Małą formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę, rozprowadzamy łyżką (możemy też użyć formy silikonowej), następnie na wierzchu układamy oliwki. Całość powinna zapiekać się około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli warzywa puszczą za dużo wody (często dzieje się tak z pomidorami) można piec nieco dłużej, lub włączyć termoobieg i poczekać aż wierzch frittaty będzie "suchy".

II śniadanie

Dwa krążki ryżowe z dwiema łyżkami (40 g) domowej nutelli

Domowa nutella

  • 100 g orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6-10 łyżek mleka

Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Wyjąć, przełożyć do czystej kuchennej ściereczki, zawinąć i trzeć zawartością ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie tym słodszy i smaczniejszy będzie krem, skórki dodają mu gorzkiego smaku. Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i miksować na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na najwyższych obrotach blendera. Przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce.

Obiad

Zupa Minestrone

  • 1 łyżka oleju
  • ½ posiekanej cebuli
  • 1 posiekana łodyga selera naciowego
  • ½ posiekanego pora
  • 1 pokrojona w kostkę mała cukinia
  • 1 mała posiekana papryczka chili
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • ½  puszki  pomidorów w zalewie
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ puszki  białej fasolki
  • 20 g  drobnego makaronu
  • garść natki
  • sól, pieprz

Rozgrzewamy olej, smażymy czosnek, cebulę, seler i pora. Potem dodajemy pozostałe warzywa, dusimy 10 minut na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa zmiękną.
Dodajemy rozdrobnione pomidory wraz z zalewą, bulion, cukier, sól i pieprz, gotujemy 10 minut lub dłużej. Dodajemy fasolkę, makaron i natkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku.

Przekąska

Jabłko, banan.

Kolacja

Kanapki z delikatną domową wędliną z kurczaka lub wędliną z kurczaka dobrej jakości

Dwie kromki chleba, dwa plastry domowej wędliny z kurczaka lub wędliną z kurczaka dobrej jakości (40 g), dowolne surowe warzywa.

Delikatna domowa wędlina z piersi kurczaka powoli gotowana

  • 2 piersi kurczaka o łącznej wadze około 3/4 kg
  • 1 łyżka soli
  • opcjonalnie przyprawy: grubo zmielony czarny pieprz, kilka ząbków czosnku, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego.

Piersi dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki kostek, podzielić na pojedyncze kawałki. Zagotować litr wody, do wrzącej dodać sól (jeśli chcemy zrobić wędlinę z przyprawami, również je dodać i gotować przez 10 minut na małym ogniu, następnie przecedzić, przyprawy usunąć). Wymieszać, odstawić do wystudzenia. Piersi zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba należy położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Mięso wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Zawinąć ściśle w plastykową folię spożywczą, usuwając powietrze i mocno skręcić jej końce (powstanie coś w rodzaju "cukierka) i związać je sznurkiem. Mięso w folii dodatkowo obwiązać, bo folia w wodzie traci swoje właściwości "klejące". Włożyć do garnka z dużą ilością wody i nie doprowadzając do wrzenia gotować na małym ogniu przez półtorej godziny. Temperatura wody powinna wynosić 75-85⁰C. Można też wstawić garnek do piekarnika i nastawić go na 90⁰C. Po ugotowaniu pozwolić, by mięso wystygło w wodzie. Tak przygotowaną "wędlinę" można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1440 kcal

Białko – 53 g (15 %)

Tłuszcze – 52 g (31 %)

Węglowodany – 208 g (54 %)

 

jadłospis, dieta,

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00