Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Artykuły

Jadłospis tydzień I

Strefa Light - separator

Artykuły 2016-04-06

Dzień I

Śniadanie

Kasza jaglana z bananem i gorzką czekoladą

  • 3 łyżki kaszy jaglanej (45g)
  • Banan mały – 80 g
  • 3 kostki gorzkiej czekolady – 15 g

Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem a następnie zimną wodą. Tak wypłukaną kaszę wsypać na wrzącą wodę i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie wymieszać dokładnie z rozdrobnionym bananem i posypać startą gorzką czekoladą.

II śniadanie

Koktajl miodowy z kiwi

  • Szklanka maślanki
  • Duże dojrzałe kiwi
  • 3 łyżki otrębów dowolnych
  • Łyżeczka miodu

Kiwi obrać i zmiksować z maślanką. Wymieszać z otrębami i miodem.

Obiad

Łosoś w tymianku

  • Filet z łososia – 100 g
  • Duża marchewka
  • Brokuły dowolna ilość
  • Tymianek
  • Przyprawy
  • Sos jogurtowo – czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego, ½ ząbka czosnku, sól, pieprz
  • ½ opakowania ryżu

Łososia umyć, przyprawić solą morską i tymiankiem. Odstawić na godzinę do lodówki. Ryż ugotować z łyżeczką tymianku i solą. Warzywa umyć, pokroić i ugotować wraz z łososiem na parze. Rybę i warzywa polać sosem i podawać z ryżem.

Podwieczorek

Jabłko, 10 migdałów.

Kolacja

Grzanka z avocado

Grzanka z awokado: Dwie kromki  chleba opiec w tosterze. ½  dojrzałego awokado obrać, rozgnieść w miseczce, doprawić ząbkiem czosnku i łyżeczką soku z cytryny, doprawić solą do smaku. Kanapki posmarować pastą. Udekorować kiełkami dowolnymi.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1503 kcal

Białko – 57 g (15,2%)

Tłuszcze – 44 g (26 %)

Węglowodany – 240 g (59%)

Dzień II

Śniadanie

Owsianka z jabłkiem

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka miodu
  • pół szklanki mleka
  • woda
  • kostka gorzkiej czekolady.                                                    

Płatki ugotować w wodzie z dodatkiem mleka, dodać starte jabłko i pozostałe składniki. Posypać startą kostką dobrej czekolady deserowej.

II śniadanie

Koktajl pełen witamin

  • dwa dojrzałe kiwi
  • świeżo wyciśnięty sok z czerwonego grejpfruta
  • ½ banana
  • 1 i ½ gałązki selera naciowego

Owoce obrać, selera umyć, wszystkie składniki zmiksować z sokiem z grejpfruta.

Obiad

Krupnik

  • litr wody
  • 150 g fileta z kurczaka
  • Włoszczyzna: plaster cebuli, kawałek selera, mała pietruszka, 2 średnie marchewki,
  • Dwa małe ziemniaki
  • łyżeczka masła
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • ½ woreczka kaszy jęczmiennej – 50 g
  • Posiekany koperek lub pietruszka

Do dużego garnka wlać zimną wodę, dodać piersi kurczaka pokrojone na około 2 - 3 cm kawałki. Zagotować, zszumować i zmniejszyć ogień, gotować 10 minut. Dodać plaster cebuli, obrany i pokrojony w kosteczkę seler oraz pokrojoną na plasterki pietruszkę. Gotować przez 20 minut. Włożyć obrane i pokrojone w plasterki marchewki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą (około ½  - 2/3 łyżeczki) i zagotować. Gotować przez 5 minut. Dodać masło, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę jęczmienną. Do czasu aż kasza nie napęcznieje (około 4 - 5 minuty), gotować zupę mieszając, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Gotować do miękkości warzyw i kaszy przez około 20 - 25 minut. Odstawić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

Podwieczorek

Pomarańcza, 10 migdałów.

Kolacja

Sałatka z awokado, pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

  • 2 garście mieszanki sałat (80g)
  • ¼ awokado – 60 g
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • ½ zielonego ogórka
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • kromka chleba

Pomidorki należy przekroić na pół a awokado i ogórka w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: mieszamy syrop z agawy lub miód, oliwę, ocet i przyprawiamy do smaku. Dekorujemy świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1441 kcal

Białko – 57 g (16 %)

Tłuszcze – 51 g (31 %)

Węglowodany – 212 g (53 %)

Dzień III

Śniadanie

Jajecznica z pomidorami, grahamka.

  • Łyżeczka masła
  • Pomidor
  • Bazylia, tymianek
  • Dwa jajka
  • Kromka chleba

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojonego w kostkę obranego ze skóry średniej wielkości pomidora, dusić aż odparuje, posypać bazylią i tymiankiem, w miseczce rozbić  jajka wymieszać dodać do pomidorów doprawić  do smaku.

II śniadanie

Jabłko, 4 mandarynki.

Obiad

Twister z kurczaka

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 duży naleśnik tortilla (lub dwa małe)
  • 2 garście kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • łyżka kukurydzy
  • pomidor
  • łyżka jogurtu, łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić,  oprószyć przyprawą do kurczaka zgrillować lub podsmażyć bez tłuszczu na patelni (lub ewentualnie na łyżeczce oliwy). Warzywa zetrzeć na tarce, pomidora pokroić.  Z jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw zrobić  sos. Naleśniki podgrzać w mikrofali i posmarować sosem, układać warzywa i mięso, zawinąć w ruloniki (wg. instrukcji na opakowaniu).

Podwieczorek

Dwa domowe ciastka owsiane

Ciastka owsiane – waga jednej sztuki to ok. 25 g

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru (można dać mniej)
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ½ szklanki pestek dyni i słonecznika
  • Garść rodzynek

Wszystkie składniki razem wymieszać aż do uzyskania konsystencji, z której można formować ciastka (można dodać wody lub mąki w zależności od potrzeby). Piec 15 minut w temperaturze 160⁰C.

Kolacja

Warzywa z patelni

Opakowanie dowolnych warzyw (400 g) podduszonych na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku. Kromka chleba razowego.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1504 kcal

Białko – 60 g (16 %)

Tłuszcze – 55 g (32 %)

Węglowodany – 202 g (52 %)

Dzień IV

Śniadanie

Jajecznica z pomidorami, grahamka.

  • Łyżeczka masła
  • Pomidor
  • Bazylia, tymianek
  • Dwa jajka
  • Kromka chleba

Masło rozgrzać na patelni, dodać pokrojonego w kostkę obranego ze skóry średniej wielkości pomidora, dusić aż odparuje, posypać bazylią i tymiankiem, w miseczce rozbić  jajka wymieszać dodać do pomidorów doprawić  do smaku.

II śniadanie

Jabłko, 4 mandarynki.

Obiad

Twister z kurczaka

  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 duży naleśnik tortilla (lub dwa małe)
  • 2 garście kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • łyżka kukurydzy
  • pomidor
  • łyżka jogurtu, łyżeczka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Kurczaka pokroić,  oprószyć przyprawą do kurczaka zgrillować lub podsmażyć bez tłuszczu na patelni (lub ewentualnie na łyżeczce oliwy). Warzywa zetrzeć na tarce, pomidora pokroić.  Z jogurtu, majonezu, czosnku i przypraw zrobić  sos. Naleśniki podgrzać w mikrofali i posmarować sosem, układać warzywa i mięso, zawinąć w ruloniki (wg. instrukcji na opakowaniu).

Podwieczorek

Dwa domowe ciastka owsiane

Ciastka owsiane – waga jednej sztuki to ok. 25 g

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru (można dać mniej)
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • ½ szklanki pestek dyni i słonecznika
  • Garść rodzynek

Wszystkie składniki razem wymieszać aż do uzyskania konsystencji, z której można formować ciastka (można dodać wody lub mąki w zależności od potrzeby). Piec 15 minut w temperaturze 160⁰C.

Kolacja

Warzywa z patelni

Opakowanie dowolnych warzyw (400 g) podduszonych na patelni na łyżce oliwy, doprawione do smaku. Kromka chleba razowego.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1504 kcal

Białko – 60 g (16 %)

Tłuszcze – 55 g (32 %)

Węglowodany – 202 g (52 %)

Dzień IV

Śniadanie

Domowe musli z jogurtem naturalnym

  • 5 łyżek domowego musli
  • Jogurt naturalny 150 g

Musli wymieszać z jogurtem.

Domowe musli

  • 30 łyżek płatków owsianych lub mieszanych – owsianych, jęmiennych, żytnich, jaglanych
  • 8 łyżek siemienia lnianego
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 5 łyżek rodzynek
  • 15 pokrojonych w kostkę moreli, suszonych śliwek, daktyli

Wszystkie składniki razem wymieszać i umieścić w słoju lub pojemniku.

II śniadanie

Duże jabłko, duży banan.

Obiad

Kapuśniak

  • Pętko kiełbasy dobrej jakości z indyka lub kurczaka – 100 g
  • Łyżka oliwy
  • Cztery małe ziemniaki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • Duża marchew
  • ½ pietruszki
  • Kawałek pora
  • Mała cebula
  • 1 litr wody
  • Ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz czarny mielony

Warzywa umyć. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry. Warzywa włożyć do garnka, posolić i ugotować. Posiekaną kapustę kiszoną oddzielnie zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kiełbasę pokroić, cebulę posiekać i podsmażyć z kiełbasą. Kapustę, kiełbasę i cebulę dodać do wywaru. Doprawić pieprzem i zagotować.

Kanapka z dżemem

  • Dwie kromki chleba razowego – 60 g
  • Dwie łyżki dobrej jakości dżemu lub konfitury – najlepiej domowego

Kolacja

Sałatka z jajkiem i pestkami dyni

  • 2 średnie jajka
  • Dwie garści mieszanki sałat
  • Pomidor
  • Dwa kwaszone ogórki
  • Łyżka pestek dyni
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Kromka chleba razowego

Jajka ugotować na twardo. Pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę rozdrobnić. Pomidora i ogórki pokroić w kostkę.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1462 kcal

Białko – 56 g (15 %)

Tłuszcze – 50 g (30 %)

Węglowodany – 225 g (55 %)

Dzień V

Śniadanie

Dwie kromki chleba razowego z pastą twarogową

Paprykowa pasta twarogowa:

  • 70 g sera twarogowego półtłustego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • ½ małej cebuli
  • ½ średniej czerwonej papryki
  • Sól, pieprz do smaku

Twaróg rozdrobnić widelcem. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Warzywa wymieszać z twarogiem i jogurtem, doprawić do smaku.

II śniadanie

  • ½ pomelo – 300 g
  • 15 migdałów

Obiad

Risotto wegetariańskie

  • 50 g brązowego ryżu
  • 60 g groszku zielonego (lub ugotowanego mrożonego groszku)
  • 40 g kukurydzy z puszki
  • 1 średniej wielkości papryka czerwona – 200 g
  • 60 g świeżych pieczarek
  • Pokrojony pomidor bez skóry – 60 g
  • Cebula – 30 g
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka - 10g
  • Ząbek czosnku
  • Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Ryż ugotować. Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać, dodać przeciśnięty czosnek.  Warzywa poddusić na oliwie z oliwek, następnie połączyć z ryżem, groszkiem i kukurydzą. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Domowy kisiel z owocami

  • szklanka owoców - mogą być mrożone (maliny, wiśnie, porzeczki, truskawki)
  • dwie szklanki wody
  • łyżka cukru
  • dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

W ½ szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. W pozostałej wodzie gotujemy owoce z cukrem - owoce pestkowe należy wydrylować. Kompot z owoców gotujemy jeszcze ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie możemy odcedzić owoce, jeżeli chcemy uzyskać czysty kisiel lub nie jeżeli mamy chęć na kisiel z owocami. Dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.

Kolacja

Sałatka z mozarellą

  • ½  sałaty lodowej
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • ½  kulki mozzarelli – 65 g
  • łyżka pestek dyni dynii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, sok z cytryny, pierz, sól
  • Kromka chleba

Dynię podprażyć na patelni. Mozarellę pokroić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, skropić sokiem z cytryny i oliwą, doprawić.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna – 1540 kcal

Białko – 58 g (15 %)

Tłuszcze – 50 g (29 %)

Węglowodany – 251 g (56&

 

jadłospis, dieta,

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00