Strefa Light - poradnia dietetyczna. Pomożemy Ci osiągnąć prawidłową wagę. Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów.

Artykuły

Święta na diecie. Propozycje na lekke świąteczne przysmaki.

Strefa Light - separator

Artykuły 2016-12-14

Kilka lekkich propozycji na świąteczne dania i słodkości

Pierogi z mąki razowej

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej graham ok.
  • 1/3 szklanki wody mąka do podsypywania
  • ok. 100 g białego sera śmietankowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.  Ziemniaki ugotować. Ziemniaki, twaróg, cebulą połączyć ze sobą. Z mąki i wody zrobić sprężyste ciasto. Podsypać mąką. Rozwałkować, szklanką wycinać kółka i nadziewać  farszem. Gotować we wrzątku, aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Prosty przepis na pieczonego karpia

  • 4 dzwonki karpia
  • Pęczek natki pietruszki
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz (przyprawa do ryb – opcjonalnie)
  • Cytryna

Karpie umyć, osuszyć skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec w piekarniku przy 180⁰C 20 minut z jednak strony i 10 minut z drugiej.

Cebulę drobno pokroić, wymieszać z rozdrobniona natką, posypać mieszanką rybę. Skropić cytryną.

Karp pieczony faszerowany kaszą gryczaną

  • 1 sprawiony karp
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 cebula
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 3 łyżki  mąki
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kostka bulionu grzybowego
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Odstawić. Kaszę gryczaną ugotować  z dodatkiem bulionu. Cebulą zeszklić na maślę. Jajka rozdrobnić, połączyć z kaszą, cebulą, natką, przyprawami i śmietaną. Wypełnić rybę farszem, spiąć wykałaczkami. Brytfankę posmarować masłem, posypać bułka, karpia położyć w brytfance piec 45 minut w 180 stopniach.

Polędwiczka wieprzowa ze szpinakiem

  • 1 spora polędwiczka wieprzowa
  • Świeży szpinak – ok. 200g
  • 1 nieduża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 50 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Szpinak umyć, osuszyć, odciąć ogonki i szypułki. Cebulę poddusić na maśle, dodać posiekany czosnek, szpinak i dusić, aż do odparowania wody ze szpinaku. Polędwiczkę przekroić wzdłuż, ale nie do końca tak by powstał duży prostokąt. Na mięsie ułożyć szpinak, posypać pokrojonym serem, znów ułożyć szpinak. Zawinąć w rulon i obwiązać nitką.  Posypać solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle  z każdej strony. Włożyć do rękawa i do nagrzanego piekarnika, piec około 0.5h. Pokroić w plastry.

Miodowy indyk

  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki miodu
  • marynata do mięs (np. Kamis), sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomarańcza, 10 zielonych oliwek
  • szczypiorek, rzeżucha

Przygotowanie: marynatę wymieszać z miodem, oliwa i solą, natrzeć mięso, wstawić na noc do lodówki. Ułożyć w brytfannie, piec około 80 minut w 180 stopniach C. Ostudzić, pokroić na plastry, przełożyć plastrami pomarańczy. Posypać oliwkami i zielenina.

Schab ze śliwkami i morelami:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 50 g suszonych śliwek bez pestek, 50g moreli suszonych
  • ząbek czosnku, majeranek, sól, pieprz
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie: śliwki i morele zalać winem, odstawić na godzinę. Schab natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem, odstawić na godzinę. Ostrym nożem nakłuwać mięso, w powstałe otwory powkładać odsączone z wina śliwki i morele. Na oliwie zrumienić mięso ze wszystkich stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać 2-3 łyżkami wody. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C, pod przykryciem. Co jakiś czas podlewać sosem powstającym podczas pieczenia. Mięso podać na ciepło lub zimno pokrojone w plasterki. Udekorować liśćmi sałaty i żurawiną.

Łosoś w sosie jogurtowym

  • 500 g łososia
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki, posiekanego, świeżego imbiru
  • cytryna
  • Opakowanie jogurtu naturalnego
  • 3  łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Ocet wymieszać z imbirem, zanurzyć w nim rybę, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie ugotować rybę na parze. Z jogurtu, koperki i mięty przygotować sos.

Śledź w jogurcie

  • 4 płaty śledziowe
  • Opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 jabłko
  • 2 cebule
  • sól, pieprz

Śledzia opłukać, pokroić na części, jabłko i cebulę pokroić na części, wszystko wymieszać z jogurtem, solą i pieprzem. Ziemniaki ugotować.

Ryba po grecku

  • 250 g fileta z ryby bez ości
  • 5 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 duży seler
  • 1 duża cebula
  • Dwa pomidory
  • Słoik małego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Bułka grahamka

Rybę rozmrozić, podsmażyć na patelni posmarowanej łyżką masła po 3-4 minuty z każdej strony (jeżeli jest grubszy kawałek może być dwie minuty dłużej). Warzywa obrać. Marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa wrzucić do garnka, poddusić na łyżce masła i podlać wodą. Zmniejszyć gaz, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać ziele angielskie i liść laurowy, dusić do miękkości ok. 15 minut.  Po tym czasie dodać koncentrat i włożyć rybę. Wszystko razem wymieszać. Dusić na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut

Pulpety z szynki wieprzowej:

  • 200 g mięsa mielonego z szynki
  • jajko
  • ½  bułki namoczonej w wodzie lub dwie łyżki tartej bułki
  • ½  cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • Dwa litry wywaru jarzynowego (w wodzie gotujemy przez ok. 10 minut ½ marchewki, ½ pietruszki, kawałek pora, ¼ selera)

Mięso mieszamy z namoczoną bułką lub bułką tartą, jajkiem i cebulą i dokładnie wyrabiamy. Doprawiamy do smaku. Lepimy standardowe pulpeciki, które wrzucamy do wywaru na ok. 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy. Następnie przygotowujemy sos pomidorowy dodając do wywaru z gotowania pulpetów koncentrat pomidorowy, koperek posiekany i doprawiamy do smaku. Do sosu wkładamy pulpety i dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 15-20 minut.

Chicken nuggets

  • ½  piersi z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ½  jajka
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 ziemniaki
  • dowolne warzyw

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawami, i rozgniecionym czosnkiem,  włożyć do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaki moczyć w jajku, później w bułce i układać na tacy na folii aluminiowej. Przed włożeniem do piekarnika skropić oliwą. Piec ok. 15 minut. Podawać z gotowanymi ziemniakami i warzywami.

Udko z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i surówką z białej kapusty.

  • Duże udko z kurczaka
  • 3 ziemniaki pokrojone w plasterki
  • Łyżeczka masła
  • Koperek świeży posiekany

Udko płuczemy i oprószamy solą i ulubionymi przyprawami: papryka, curry itp. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki układamy równomiernie na folii aluminiowej. Do ziemniaków dodajemy masło – można zimne z lodówki zetrzeć na tarce i równomiernie rozłożyć na ziemniakach. Posolić i posypać koperkiem. Zawinąć w folię. Piec razem z kurczakiem ok. 35-40 minut w temp. 160⁰C.

Dietetyczny jabłecznik

  • 4 jabłka
  • Banan
  • ½ szklanki mąki migdałowej lub zmielonych na mąkę migdałów
  • Jajko
  • łyżka gęstego jogurtu
  • 3/4 szklanki otrębów owsianych (w tym 2 łyżki do wysypania formy)
  • 2 łyżki cynamonu, 2 łyżki miodu, cukru lub ksylitolu, łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżka masła klarowanego (w tym odrobina do wysmarowania formy)

Jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Smażyć na patelni teflonowej z odrobiną cynamonu i łyżką miodu. Kiedy jabłka zaczynają puszczać sok, przykryć je i dusić jeszcze przez kilka minut. Banan zblendować z jajkiem i mąką migdałową. Mąkę wsypujemy do banana, dodajemy pozostałe składniki (jogurt, otręby, cynamon, czubata łyżka miodu).  Formę wysmarować masłem, posypać otrębami. Przełożyć jabłka, a na nie wyłożyć ciasto – tak by zakryło jabłka.  Piec w piekarniku w 180⁰C przez około 15-25 minut.  Wystudzić. Po wystudzeniu pokroić z boku i wyłożyć do góry nogami (jabłkami do góry).

Ciasteczka owsiane

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 0,5 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna ale ona nie ma żadnych wartości odżywczych, mąka razowa jeż nie do końca pasuje bo dość mocno zmienia smak ciastek. Wg mnie orkiszowa jest najlepszym rozwiązaniem)
  • 0,5 szklanki oleju kokosowego lub masła
  • 0,5 szklanki miodu lub cukru
  • Dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, morele, daktyle, figi itp – ok. ¾ szklanki
  • Dowolne orzechy i pestki np. słonecznik, dynia – ok. ¾ szklanki

Owoce suszone pokroić na mniejsze części, zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut a następnie odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie ręką. Ciasto musi być dość zwarte a jeżeli jest za suche to dolać odrobinę wody do odpowiedniej konsystencji.Ciasto formować w kształt okrągłych ciasteczek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 170⁰C.

Batoniki owsiane

  • Szklanka płatków osianych
  • ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki rodzynek
  • 5 moreli suszonych
  • Garść żurawiny
  • 2 łyżki miodu

Piekarnik nagrzewamy do 160⁰C. Owoce zalewamy gorącą wodą na ok. 10 minut. Wszystkie składniki razem mieszamy do uzyskania dość klejącej masy (jeżeli masa nie jest klejąca dodać odrobinę wody). Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na papier wyłożyć naszą masę ugniatając ją na płaski prostokąt grubości ok. 1 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut w 170⁰C. Po tym czasie wyjąć z pieca a po całkowitym ostygnięciu pokroić na prostokąty wielkości ok. 3x6 cm.

Kulki bakaliowe

  • 200 g daktyli
  • 200 g moreli suszonych
  • 250 g śliwek suszonych
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g orzechów włoskich
  • 70 g migdałów
  • Wiórki kokosowe, mak, kakao do obtaczania

Wszystkie składniki (poza tymi do obtaczania) zalać gorącą wodą na min. 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, zmielić. Z powstałej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w maku, kokosie lub kakao. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Mogą być w lodówce do trzech dni.

 

 

 

Święta, dieta podczas świąt, jak nie przytyć w święta

Najbardziej polecane

Strefa Light - separator
Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Chrońmy zdrowie dzięki kolorom

Strefa Light - separator

05.01.2015

czytaj więcej
Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomych wyborów

Zachęcamy Klientów GS Ozorków do świadomyc...

Strefa Light - separator

22.08.2016

czytaj więcej
Dziennik spożycia żywności

Dziennik spożycia żywności

Strefa Light - separator

07.07.2016

czytaj więcej
Noworoczne postanowienia

Noworoczne postanowienia

Strefa Light - separator

01.01.2018

czytaj więcej

Zachęcamy do lektury naszych artykułów, w których znajdziecie ciekawe informacje na temat odżywiania, wpływu tego co jemy na nasze samopoczucie i nie tylko. Zapraszamy!!!

DOŁĄCZ DO NAS

Love it Join Us

Pobierz i prześlij dalej

Dziękujemy

Kontakt Gorzów

Jana Pawła II 82 i (Black Pearl Spa)

Poniedziałek 10.00-20.00

 

Kontakt Chojna

ul. Słoneczna 35

Środa 8.30-19.00
Piątek 8.30-15.00
 

Kontakt Ozorków

Plac Jana Pawła II 1/1

Poniedziałek 10.00-20.00
Środa 10.00-20.00
Piątek 10.00-20.00