Kotlety z soczewicy zielonej z suszonymi pomidorami

Obiady 2015-06-08
Kotlety z soczewicy zielonej z suszonymi pomidorami
- ¼ szklanki soczewicy zielonej – 50 g
- Małe jajko
- ½ cebuli
- 2 łyżki płatków owsianych
- Duża łyżka kaszy manny lub bułki tartej
- Ząbek czosnku
- Mała garść szpinaku
- Dwie połówki pomidorów suszonych z oleju
- Łyżeczka oliwy z pomidorów
- Łyżka oliwy do smażenia kotletów
- Pieprz, sól, ulubione przypraw
- Surówka z selera: ¼ selera, mała marchewka, ½ jabłka, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka cukru. Warzywa i jabłko obrać. Selera i marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach a jabłko na grubej. Wszystko wymieszać z jogurtem i łyżeczką cukru.
Soczewicę opłukać i zalać wrzątkiem na ok. 2-3 cm powyżej powierzchni soczewicy. Gotować przez ok. 20 minut na małym ogniu. Dolać wody jeżeli będzie taka potrzeba podczas gotowania. Po ugotowaniu można odsączyć nadmiar wody.
Szpinak opłukać, posiekać na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, pomidory pokroić. Szpinak, cebulę, pomidory i przeciśnięty czosnek poddusić w rondlu na łyżce oliwy z pomidorów, doprawić solą.
Do ugotowanej soczewicy dodać szpinak z pomidorami i cebulą, płatki owsiane, bułkę tartą lub kaszę, wymieszać i doprawić do smaku. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze odrobinę bułki a jeżeli zbyt suche odrobinę wody. Wyrobić do konsystencji, z której będzie można przygotować kotleciki. Odstawić do lodówki na ok. 25 minut. Po tym czasie uformować małe kotleciki i usmażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia się stron.
Podawać z ulubioną surówką np. z selera
kcal | 480 |
Białko [g] | 22 |
Tłuszcze [g] | 20 |
Węglowodany [g] | 60 |
Błonnik | 6 |
kotlety z soczewicy, zdrowy obiad, kotlety z soczewicy zielonej