Drożdżowe pierogi orkiszowe ze szpinakiem i fetą

Obiady 2015-05-07
Drożdżowe pierogi orkiszowe ze szpinakiem i fetą - przepis na ok. 17 szt. o wadze ok. 35 g
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej razowej
- łyżka oliwy
- sól, przyprawy
- ½ paczuszki suszonych drożdży
- ½ szklanki wody (wodę należy dodawać powoli do osiągnięcia prawidłowej konsystencji ciasta)
Farsz:
- dwie duże garście szpinaku świeżego
- średnia cebula
- 150 g pieczarek - 10 średnich sztuk
- 4 duże połówki pomidorów w oleju
- łyżka oliwy z pomidorów
- 90 g sera Feta Light (1/3 kostki)
- czosnek
Ze składników na ciasto zagnieść gładkie ciasto, wyrobić i pozostawić na ok.1,5 godziny do wyrośnięcia.
Pieczarki umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić kilka minut. Dodać umyty, osuszony i pokrojony szpinak. Poddusić kilka minut. Na koniec dodać pokrojone pomidory, przeciśnięty czosnek i fetę. Mieszać aż ser się rozpuści. Dopiero teraz doprawić solą i innymi przyprawami do smaku. Nie należy dodawać wcześniej soli ponieważ feta jest słona i farsz może wyjść za słony.
Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć kółka o średnicy ok. 8 cm. Nałożyć farsz. Piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200⁰C przez 10-11 minut. Można posmarować białkiem przed pieczeniem - wtedy pierogi będą miały "połysk".
Można podawać z sosem czosnkowym i obowiązkową ulubioną surówką lub sałatą.
Wartości odżywcze jednej sztuki ok. 35 g
kcal | 70 |
Białko [g] | 3 |
Tłuszcze [g] | 3 |
Węglowodany [g] | 10 |
Błonnik | 2 |
Obiad, pierogi ze szpinkakiem, pierogi drożdżowe, pierogi pieczone, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dietetyk Gryfino