Pęczak z kurczakiem i szpinakiem

Obiady 2015-05-05
Pęczak z kurczakiem i szpinakiem
- 2 szklanki wywaru warzywnego
- 50 g kaszy pęczak - pół woreczka
- 200 g fileta z kurczaka
- dwie garście szpinaku
- ząbek czosnku
- ½ dużej cebuli
- łyżeczka oliwy
- dowolna surówka np. surówka z czarnej rzodkwi z jabłkiem (porcja dla dwóch osób lub na dwa dni): średniej wielkości czarna rzodkiew, 1 duże jabłko, sok z cytryny, ½ szklanki jogurtu naturalnego, cukier, sól, natka/koperek. Rzodkiew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy. Jabłka obieramy i ucieramy na tarce z dużymi otworami, kropimy sokiem z cytryny. Jeżeli rzodkiew puści sok to należy go odlać a następnie połączyć ją z jabłkami, łączymy z lekko spienionym jogurtem, mieszamy i doprawiamy do smaku. Ozdobić posiekaną natką lub koperkiem.
Przygotować wywar warzywny (gotować przez ok. 10 minut ½ marchewki, ½ pietruszki, kawałek selera, kawałek pora lub cebuli, rozgnieciony ząbek czosnku, ziele angielskie, liść laurowy). Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kawałki, posolić i przyprawić ulubionymi przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę. Jak się zeszkli dodać mięso i podsmażyć. Do smażącego się mięsa dodać suchą kaszę i podsmażyć ok. 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie dodać 1/3 bulionu i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż kasza wchłonie wodę. Dodać kolejną porcję bulionu, połowę szpinaku i dalej dusić. To samo zrobić z trzecią porcją bulionu i drugą połową szpinaku. Do ostatniego duszenia dodać czosnek, doprawić do smaku. Pozostawić na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie cały bulion. Podawać z dowolną surówką.
Wartości odżywcze:
kcal | 430 |
Białko [g] | 50 |
Tłuszcze [g] | 7 |
Węglowodany [g] | 46 |
Błonnik | 4 |
obiad ze szpinakiem, kasza pęczak, przepis z kaszą pęczak, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gryfino, dietetyk Gorzów