Roladki drobiowe z jabłkiem i rodzynkami

Obiady 2015-04-21
Roladki drobiowe z jabłkiem i rodzynkami z ryżem i surówką z białej kapusty
- 200 g fileta z kurczaka (1/2 średniej piersi)
- ½ jabłka
- łyżka rodzynek
- ½ torebki ryżu
- surówka z białej kapusty: ¼ główki białej kapusty, ½ marchewki, ½ cebuli, ½ jabłka, łyżka oliwy, sól, pieprz, odrobina cukru. Kapustę drobno poszatkować, włożyć do durszlaka i dobrze posolić. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, posypać solą i odrobiną cukru. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Pietruszkę drobno posikać i dodać do cebuli i marchwi. Kapustę delikatnie odcisnąć z soku i dodać do pozostałych warzyw. Dodać oliwę, wymieszać i doprawić do smaku.
Mięso opłukać i osuszyć, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze kawałki i delikatnie roztłuc tak aby była możliwość przygotowania roladki. Przyprawić do smaku. Jabłko obrać i pokroić (w kostkę lub słupki), ułożyć na mięsie, posypać rodzynkami, zawinąć i spiąć wykałaczkami. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160⁰C. Podawać z ryżem i surówką.
Wartości odżywcze:
kcal | 582 |
Białko [g] | 48 |
Tłuszcze [g] | 12 |
Węglowodany [g] | 77 |
Błonnik [g] | 6 |
Wartości odżywcze bez dodatku ryżu:
kcal | 312 |
Białko [g] | 23 |
Tłuszcze [g] | 10 |
Węglowodany [g] | 37 |
Błonnik [g] | 5 |
obiad, kurczak, roladka z kurczaka, roladka z kurczaka na słodko, zdrowy obiad, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów