Kotlety jajeczne

Obiady 2015-03-03
Kotlety jajeczne
- trzy jajka
- dwie łyżki tartej bułki lub zmielonych płatków owsianych
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1/3 cebuli, 1/2 ząbka czosnku
- łyżka oliwy
- dwa średnie ziemniaki
- surówka z kiszonej kapusty: 200 g kapusty, 1/2 jabłka, 1/2 marchewki, 1/2 cebuli małej, łyżeczka oliwy. Kapustę wymieszać ze startą marchewką, startym jabłkiem i pokrojoną w kostkę cebulką i oliwą.
Dwa jajka ugotować na twardo. Po ostudzeniu rozgnieść je widelcem, wymieszać z trzecim, nieugotowanym jajkiem. Dodać bułkę lub płatki, posiekaną natkę, startą na tarce cebulę, przeciśnięty czosnek. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie "za mokra" dodać jeszcze odrobinę bułki. Uformować kotleciki, usmażyć na łyżce oliwy (lub bez tłuszczu na dobrej patelni) aż do zarumienienia (po ok. 3 minuty z każdej strony na niezbyt dużym ogniu).
Podawać z ziemniakami i surówką.
kcal | 560 |
Białko [g] | 27 |
Tłuszcze [g] | 25 |
Węglowodany [g] | 65 |
Błonnik [g] | 11 |
dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów