Pieczone ziemniaki

Obiady 2015-02-26
Pieczone ziemniaki
- dwa średnie ziemniaki - 300 g
- ½ opakowania mrożonych słupków włoszczyzny - 200 g
- łyżeczka masła
- sos: małe opakowanie (100 g jogurtu naturalnego), mały przeciśnięty ząbek czosnku, sól, koperek - wszystkie składniki razem wymieszać
- łyżka pestek dyni
Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować czystą szczoteczką i jeszcze raz umyć. Przekroić na pół. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ziemniakach rozsmarować masło, posypać solą i dowolnymi przyprawami - koperkiem, curry, papryką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C ok. 40 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć termoobieg z górną grzałką tak aby ziemniaki się ładnie zarumieniły. Warzywa ugotować na parze, polać sosem czosnkowym i udekorować pestkami dyni.
kcal | 420 |
| g |
Białko [g] | 12 |
Tłuszcze [g] | 15 |
Węglowodany [g] | 63 |
Błonnik | 5 |
obiad, zdrowy obiad, pieczone ziemniaki, ziemniaki z pieca, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów