Zapiekana owsianka z jabłkiem i bananem

Śniadania 2016-03-02
Zapiekana owsianka z jabłkiem i bananem
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/3 szklanki gorącego mleka lub dowolnego soku owocowego
- ½ dużego lub mniejsze jabłko
- średni banan
- dwie łyżki wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
- cynamon, imbir
Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem tak aby całkowicie były przykryte (jeżeli jest za mało mleka dodać gorącej wody). Jeżeli chcemy przygotować owsiane z sokiem zalewamy płatki wieczorem i zostawiamy na noc. Do płatków dodajemy pokrojonego w talarki banana, starte na tarce jabłko, wiórki kokosowe, imbir i cynamon. Całą masę przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180⁰C.
kcal | 412 |
Białko [g] | 10 |
Tłuszcze [g] | 15 |
Węglowodany [g] | 68 |
Błonnik [g] | 10 |
zapiekana owsianka, pyszna owsianka, owsianka, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Gorzów, dietetyk Chojna