Migdałowe serniczki bezglutenowe

Śniadania 2015-10-08
Migdałowe serniczki bezglutenowe
- 50 g sera twarogowego chudego (¼ standardowej kostki)
- duża garść migdałów - 20 szt.
- trzy łyżki płatków jaglanych lub płatków owsianych bezglutenowych lub dwie łyżki bezglutenowej mąki (ryżowej, kukurydzianej).
- łyżka miodu
- jajko
Płatki zmielić wraz z migdałami na mąkę. Jeżeli używamy mąki zamiast płatków mielimy tylko migdały a później mieszamy je z mąką. Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze zmielonymi migdałami/płatkami i mąką, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Patelnię teflonową rozgrzewamy, delikatnie smarujemy oliwą nakładamy ciasto w formie placuszków. Smażymy na małym ogniu tak aby się nie przypaliły a jednocześnie związały ciasto na tyle aby można było je bez problemu przewrócić. Można podawać z domową konfiturą. Jeżeli nasze danie nie musi być bezglutenowe można użyć mąki pszennej i dowolnych płatków.
Wartości odżywcze
kcal | 397 |
Białko [g] | 23 |
Tłuszcze [g] | 19 |
Węglowodany [g] | 39 |
Błonnik [g] | 5 |
śniadanie bezglutenowe, racuszki na śniadanie, bezglutenowe racuchy, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gryfino, dietetyk Gorzów