Domowy paprykarz

Śniadania 2015-09-15
Domowy paprykarz
- dwie średniej wielkości marchewki
- duża pietruszka
- połowa selera
- średnia cebula
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- pół szklanki ugotowanego do miękkości ryżu
- dwa ząbki czosnku
- ulubione przyprawy
- łyżka oliwy
- sól
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy. Na oliwie dusimy warzywa aż będą miękkie. Następnie dodajemy do nich ryż, pastę pomidorową i doprawiamy do smaku. Jeszcze chwilę razem dusimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Danie wegańskie, wegetariańskie, bezglutenowe.
Wartości odżywcze
Dwie kromki chleba + dwie łyżki (60 g) domowego paprykarzu
kcal | 242 |
Białko [g] | 4 |
Tłuszcze [g] | 3 |
Węglowodany [g] | 54 |
Błonnik [g] | 5 |
domowy paprykarz, paprykarz roślinny, pasta na kanapki, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dietetyk Gryfino