Owsiane racuszki serowe z owocami

Śniadania 2015-07-24
Owsiane racuszki serowe z owocami
- 4 łyżki płatków owsianych
- 30 g twarogu półtłustego
- jajko
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- łyżka oleju
- 10 migdałów
- łyżka miodu (30 g)
- ½ szklanki mleka 2%
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g dowolnych owoców - truskawki, maliny, borówki, porzeczki
Płatki owsiane zalać mlekiem i wodą tak aby zostały całkowicie zakryte i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do płatków twaróg i migdały i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę, olej, miód, jajko proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię już bez dodawania tłuszczu. Racuszki nałożyć łyżką i upiec na złoty kolor. Owoce zmiksować i polać nimi racuszki.
Wartość odżywcza śniadania - 5 racuszków (waga jednej sztuki ok. 25 g) + owoce
kcal | 280 |
Białko [g] | 10 |
Tłuszcze [g] | 12 |
Węglowodany [g] | 42 |
Błonnik [g] | 8 |
racuszki serowe, zdrowe śniadanie, zdrowe śniadanie dla dziecka, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgiersz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dietetyk Gryfino