Kasza jaglna z mlekiem migdałowym i borówkami

Śniadania 2015-07-16
Kasza jaglana z mlekiem migdałowym i borówkami
- 4 łyżki kaszy jaglanej – 50 g
- ½ szklanki mleka migdałowego (oczywiście można użyć również mleka krowiego)
- ½ średniego banan
- ½ szklanki borówek
Kaszę jaglaną opłukać wrzątkiem a następnie przelać zimną wodą. Zalać mlekiem migdałowym i 1/3 szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok. 12-15 minut. Po ugotowaniu wymieszać z rozgniecionym bananem i borówkami.
Domowe mleko migdałowe
- szklanka migdałów
- 4 szklanki wody
Migdały można obrać ze skórki ale nie jest to konieczne. Aby ją zdjąć wystarczy zalać migdały wrzątkiem na ok. 10 minut a następnie ściągnąć skórki. Następnie migdały (obrane lub nie) należy zalać szklanką wody i odstawić najlepiej na całą noc. Rano do wody z migdałami dolewamy jeszcze szklankę wody i lekko podgrzewamy. Po tym czasie miksujemy migdały z wodą przez ok. 4 minuty. Następnie najlepiej na gazie należy odcedzić migdałową masę od płynu. Masę zalewamy jeszcze raz szklanką wody i po raz kolejny miksujemy i odcedzamy. Powtarzamy czynność po raz trzeci. Łączymy porcje mleka ze sobą. Mleko w lodówce można przechowywać do trzech dni.
Wartości odżywcze
kcal | 341 |
Białko [g] | 11 |
Tłuszcze [g] | 4 |
Węglowodany [g] | 68 |
Błonnik [g] | 5 |
kasza jaglana na śniadanie, kasza jaglana, mleko migdałowe, borówki, dietetyk ozorków,