Co, kapusta...? Głowa raczej nie pusta - wręcz przeciwnie.

Artykuły 2015-01-05
Niezwykła moc niedocenianej kapusty...
Trudno uwierzyć jak bardzo skuteczna w leczeniu wielu dolegliwości jest właśnie kapusta.
W postaci surowej jest niezwykle bogatym źródłem błonnika, który pomoże nam w utrzymaniu prawidłowej perystaltyki jelit.
Osobom zmagającym się z problemami włosów, skóry czy paznokci pomoże dzięki zawartości związków siarki.
Zawiera również wiele cennych witamin - C, A, K i E. 150 g kapusty pokrywa w całości zapotrzebowanie na witaminę K i w połowie na witaminę C.
Znajdziemy w niej również wiele składników mineralnych: wapń, magnez, potas.
Osobom mającym problemy z żołądkiem zaleca się picie soku z surowej kapusty a jaj liście mogą łagodzić bóle reumatyczne (należy je lekko rozbić aż puszczą sok i obłożyć bolące miejsce).
Ale to co może być największym zaskoczeniem to fakt, że kapusta jest naszym sprzymierzeńcem w walce z nowotworami.
Zawartość indolo-3-karbinolu powoduje, że kapusta (a także inne warzywa z tej rodziny takie jak: brokuły czy brukselka) cechuje się bardzo dużą skutecznością w zapobieganiu nowotworów piersi oraz szyjki macicy.
Badania potwierdzają również, że obecność w codziennych posiłkach wymienione wyżej warzyw znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego.
Należy jednak pamiętać, że wzbogacenie diety o warzywa z tej rodziny wymaga jednak obecności jodu w posiłkach aby ograniczyć działanie goitrogenne czyli wolotwórcze. Warzywa te zawierają bowiem związki, które hamują transport i gromadzenie jodu w tarczycy i poprzez to mogą przyczyniać się do powstawania wola z niedoboru jodu.
Osoby chore na niedoczynność tarczycy powinny unikać brokułów, kapusty, kalafiora czy jarmużu.
W sklepach można spotkać wiele rodzajów kapusty. Poza wymienionymi wyżej właściwościami każda z nich posiada jeszcze inne, dodatkowe więc warto korzystać ze wszystkich tych dobrodziejstw.
- Kapusta biała – doskonała do kiszenia, gotowania, surówek
- Kapusta włoska – charakteryzuje się większą ilością witamin i składników mineralnych niż biała
- Kapusta pekińska – zawiera beta karoten, który zapobiega starzeniu i zmarszczkom
- Kapusta czerwona bogata w antocyjany (ciemne barwniki), które chronią przed miażdżycą czy nowotworami
zdrowie, dieta, choroby, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów