Placki owsiane

Śniadania 2014-12-06
Płatki owsiane nie muszą być nudne. A wręcz przeciwnie - w postaci pysznych placków na śniadanie mogą umilić poranne wstawanie. Są stałym i cenionym punktem naszych jadłospisów - wszyscy je chwalą. Skusisz się i Ty?
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- łyżeczka miodu
- łyżka żurawiny lub rodzynek
- łyżeczka oliwy
- szczypta cynamonu
- 1/2 szklanki mleka lub wody
Płatki i żurawinę zalewamy wodą i czekamy aż płatki wsiąkną wodę i zmiękną (jeżeli po ok. 10 minutach płatki nie wchłonęły całej wody to należy ją odlać lub wyłożyć płatki na sitko tak aby nie "pływały" w wodzie przed smażeniem). Dodajemy jajko, miód, cynamon. Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy ciasto łyżką aby powstały placuszki i smażymy z dwóch stron.
Wartość energetyczna 320 kcal
placki,owsiane,Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów