Sałatka z kaszy pęczak z buraczkiem

Obiady 2016-10-05
Sałatka z kaszy pęczak z buraczkiem
- 70 g kaszy pęczak
- łyżka oliwy
- 120 g buraczka czerwonego (mała sztuka)
- ¼ jabłka
- kawałek cebuli
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- świeża natka pietruszki
Kaszę ugotować. Buraki umyć, ugotować, a następnie obrać i zetrzeć. Jabłko umyć, obrać i zetrzeć, cebulę również zetrzeć na tarce. Buraczki z jabłkiem i cebulą wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać kaszę, oliwę, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki. Podawać schłodzone.
Wartości odżywcze:
kcal | 417 |
Białko [g] | 8 |
Tłuszcze [g] | 14 |
Węglowodany [g] | 72 |
Błonnik | 8 |
obiady z buraczkiem, sałatka z kaszy, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów