Domowa nutella

Przekąski 2015-02-27
Domowa nutella
Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/4 szklanki miodu
2 czubate łyżki kakao
6-10 łyżek mleka
Sposób przygotowania:
Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200⁰C. Po ostudzeniu należy obrać orzechy ze skórki. Można to zrobić zawijając je w bawełnianą ściereczkę i pocierając. Orzechy nie muszą być idealnie obrane ale im więcej skórki uda nam się usunąć tym delikatniejszy będzie krem.
Wyłuskane orzechy umieścić w naczyniu blendera i miksować na gładki pył przez około 3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować na najwyższych obrotach blendera.
Przełożyć do czystego słoika i przechowywać w lodówce - ale gwarantuje, że długo nie postoi.
Wartość energetyczna jednej łyżki - 40 g.
kcal | 100 |
Białko [g] | 2 |
Tłuszcze [g] | 7 |
Węglowodany [g] | 9 |
Błonnik [g] | 1 |
nutella, zdrowa nutella, domowa nutella, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów