Pierniczki z ciasta dojrzewającego

Przekąski 2016-11-15
Pierniczki z ciasta dojrzewającego
- 1 kg mąki
- ½ litra miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- ½ szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 3 jaja
- szczypta soli
- ¾ szklanki przyprawy do piernika
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na jednolitą masę. Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i zagniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawy. Składniki zagniatamy na jednolitą masę, miskę okrywamy ściereczką i folią i stawiamy w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na 4-5 mm, wycinamy ciastka i pieczemy ok. 12 minut (do zarumienienia) w temperaturze ok. 160⁰C.
Wartości odżywcze jednej sztuki 10 g
kcal | 38 |
Białko [g] | 1 |
Tłuszcze [g] | 1 |
Węglowodany [g] | 7 |
pierniki, świąteczne pierniczki, piernik dojrzewający