Bezglutenowe babeczki z ciecierzycy

Przekąski 2015-02-24
Babeczki z ciecierzycy
- 240 g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- duży banan
- dwa jajka
- 1/3 szklanki cukru lub dwie łyżeczki stewii
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (oczywiście można użyć również zwykłego proszku do pieczenia)
- dwie łyżki płatków migdałowych
Banana, ciecierzycę i jajko zmiksować w blenderze. Do masy dodać proszek, sodę, kakao, cukier lub stewię i wymieszać. Ciasto nałożyć do foremek na babeczki i piec 30 minut w temperaturze ok. 170⁰C.
W "bogatszej" wersji można również dodać do masy rodzynki lub żurawinę (wcześniej namoczone we wrzątku) jak również 1/4 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady.
Wartość energetyczna jednej babeczki w wersji podstawowej:
kcal | 93 |
| g |
Białko [g] | 3 |
Tłuszcze [g] | 1 |
Węglowodany [g] | 19 |
Wartość energetyczna jednej babeczki w wersji z rodzynkami i czekoladą
kcal | 130 |
| g |
Białko [g] | 3 |
Tłuszcze [g] | 3 |
Węglowodany [g] | 24 |
czekoladowe babeczki, czekoladowe muffinki, bezglutenowe babeczki, słodkie przekąski, dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów