Frużelina wiśniowa

Przekąski 2015-08-27
Frużelina wiśniowa
- 1 kg wydrylowanych wiśni - mogą być mrożone
- 200 g cukru - można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wydrylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2 godziny aby puściły sok. Po tym czasie gotujemy je na małym ogniu przez ok. 15 minut. Mąkę dokładnie rozmieszać z 1/4 szklanki zimnej wody tak aby nie było grudek. Do gorących wiśni należy dolać połowę porcji zawiesiny z mąki i dokładnie wymieszać. Zagotować jeszcze kilka minut i jeżeli nasze wiśnie będą jeszcze zbyt rzadkie należy dodać pozostałą część i ponownie zagotować jeszcze kilka miut. Gorącą frużelinę należy przełożyć do przygotowanych wcześniej (wyparzonych i wysuszonych) słoików, które dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem, zakrywamy kocem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Frużelina jest doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, placków owsianych i innych deserów.
Wartość energetyczna jednej łyżki 30 g - ok. 42 kcal
frużelina wiśniowa, konfitura wiśniowa, wiśnie, przetwory z wiśni, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dietetyk Gryfino