Ciasto z truskawkami

Przekąski 2015-06-07
Ciasto z truskawkami
- 250 g truskawek
- 3 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki oleju
- 0,75 szklanki cukru
- szklanka maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dolewać powoli maślankę i olej i miksować jeszcze ok. 2 minuty. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do pozostałych składników, wymieszać mikserem aż masa będzie gęsta i jednolita. Blaszkę o wymiarach 20x30 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do blaszki (ciasto jest dość gęste). Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C.
Wartości odżywcze porcji 75 g:
kcal | 198 |
Białko [g] | 4 |
Tłuszcze [g] | 8 |
Węglowodany [g] | 28 |
Błonnik [g] | 1 |
Ciasto z truskawkami, szybkie ciasto z truskawkami na maślance, ciasto z owocami i maślanką, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, dietetyk Gryfino