Bułeczki z mąki orkiszowej

Śniadania 2015-02-03
Bułeczki orkiszowe
- 30 g drożdży
- 250 g ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 350 g jasnej mąki orkiszowej
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 40 g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- mak do posypania
Drożdże, wodę i cukier dokładnie wymieszać. Następnie dodać do nich mąkę, oliwę i sól i wszystko razem wymieszać. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie z ciasta ulepić małe bułeczki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po uformowaniu bułki należy zwilżyć wodą i posypać np. makiem. Ponownie odstawić na 20 minut. Piec w piekarniku z funkcją termoobiegu w temperaturze 180⁰C przez ok. minut.
Przepis: Julia Bator "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy"
Wartości odżywcze 1 dużej sztuki - 100 gDietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk w Ozorkowie, dietetyk w Chojnie
kcal
| 250 |
| g |
Białko [g] | 7 |
Tłuszcze [g] | 6 |
Węglowodany [g] | 45 |
Błonnik [g] | 3 |
bułka, orkisz, śniadanie, kolacja, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów