Domowy kisiel

Przekąski 2015-04-01
Domowy kisiel
Gdy przyjrzymy się składowi kisielu, który możemy kupić w sklepie okazuje się, że jest on tak naprawdę bezwartościową przekąską.
Jego głównym składnikiem jest cukier a owoce, które kuszą nas z opakowania znaleźć można w ilościach śladowych.
Jeszcze gorzej jest w kisielach "o smaku" gdzie owoce są tylko w postaci np. koncentratów soków.
Piękne kolory i intensywne zapachy kisiele ze sklepowej półki zawdzięczają barwnikom i sztucznym aromatom trudno więc znaleźć argumenty za tym abyśmy po nie sięgali.
A przecież można przygotować pyszny, aromatyczny kisiel samodzielnie z soku owoców o intensywnym kolorze i cieszyć się smakiem, który wielu z nas uwielbia.
Jak przygotować domowy kisiel
- szklanka owoców - mogą być mrożone (maliny, wiśnie, porzeczki, truskawki)
- dwie szklanki wody
- łyżka cukru
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. W pozostałej wodzie gotujemy owoce z cukrem - owoce pestkowe należy wydrylować. Kompot z owoców gotujemy jeszcze ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie możemy odcedzić owoce, jeżeli chcemy uzyskać czysty kisiel lub nie jeżeli mamy chęć na kisiel z owocami. Dodajemy mąkę, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
Wartości odżywcze z owocami:
kcal | 208 |
Białko [g] | 1,5 |
Tłuszcze [g] | 0,6 |
Węglowodany [g] | 50 |
Błonnik | 2 |
Wartości odżywcze bez owoców:
kcal | 140 |
Białko [g] | 1 |
Tłuszcze [g] | 0 |
Węglowodany [g] | 34 |
Błonnik | - |
kisiel, domowy kisiel, kisiel skład, przekąska, Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów