Domowa chałwa

Przekąski 2015-02-19
Domowa chałwa
Zrobienie domowej chałwy naprawdę nie jest trudne. A dlaczego warto przygotować ją samodzielnie?
Wystarczy spojrzeć na skład sklepowego batonika chałwowego:
- miazga sezamowa - 49%
- syrop glukozowy
- cukier
- tłuszcze roślinne (częściowo utwardzony olej palmowy, całkowicie utwardzony olej rzepakowy)
- emulgator - E471
- białko jaja w proszku
- naturalne i sztuczne aromaty
A jaki jest skład domowej chałwy?
- ziarna sezamu
- miód
- ulubione dodatki: orzechy (pistacje, laskowe, włoskie, migdały), kakao, suszone owoce
Porównanie zdecydowanie przemawia na korzyść domowego smakołyku.
A dlaczego warto czasem sięgnąć po chałwę?
Głównie z powodu sezamu i jego właściwości. Sezam jest niezwykle cennym źródłem wapnia co jest bardzo ważne w przypadku diety, z której eliminujemy np. przetwory mleczne. 100 g sezamu niełuskanego zawiera ok. 900 mg tego pierwiastka w 100 g, podczas gdy podobna ilość mleka krowiego zawiera go ok. 120 mg. Ale sezam łuskany ma go już znacznie mniej ok. 120 mg więc jeżeli zależy nam na tym aby sezam stał się dla nas źródłem tego niezwykle cennego składnika powinniśmy raczej wybierać sezam niełuskany.
Jednak ten, który częściej pojawia się w naszej kuchni czyli sezam łuskany jest bogaty w inne cenne składniki mineralne. 100 g sezamu zawiera: 5,9 mg żelaza (42% zalecanego dziennego spożycia), 377 mg magnezu (100% zalecanego dziennego spożycia), 775 mg fosforu (111% zalecanego dziennego spożycia) czy 1,3 mg miedzi (130% zalecanego dziennego spożycia).
Sezam jest również bogaty w białko.
Zawiera dwa unikatowe silne, przeciwutleniacze: sesamol i sesamolinę, którym przypisuje się właściwości hamujące procesy starzenia się komórek.
Nie bez powodu sezam nazywano "przyprawą bogów".
Proponujemy więc przygotować samodzielnie chałwę sezamową, którą jednak należy dozować w odpowiednich ilościach bo jest dość kaloryczna. Ale jak najbardziej możemy umilić nią sobie niedzielne popołudnie.
Domowa chałwa
- 100 g ziaren sezamu łuskanego
- łyżka miodu
- dodatki np. płatki migdałów, cynamon, kakao.
Ziarna sezamu należy lekko zezłocić na suchej patelni. Należy jednak bardzo uważać aby nie przypalić sezamu ponieważ będzie gorzki. Gdy ostygnie w blenderze lub malakserze mielimy najpierw na drobny proszek. Pozwalamy odpocząć mikserowi przez ok. 10 minut i ponownie miksujemy aby sezam stał się bardziej kremowy i zwarty w konsystencji.
Następnie dodajemy miód i jeszcze chwilę miksujemy aż do połączenia. Jeżeli masa będzie za sucha można dodać kilka kropli wody lub mleka. Na koniec powinniśmy otrzymać masę konsystencją zbliżoną do plasteliny.
Mieszamy z dodatkami np. płatkami migdałowymi i cynamonem, formujemy w dowolne kształty i wstawiamy na ok. 2 h do lodówki. Talerz na którym układamy chałwę można wyłożyć folią spożywczą aby nasza chałwa się nie przyklejała.
Właściwości odżywcze 50 g:
kcal | 275 |
| g |
Białko [g] | 9 |
Tłuszcze [g] | 22 |
Węglowodany [g] | 14 |
Błonnik [g] | 3 |
chałwa,