Batony owsiane

Przekąski 2015-01-06
Batoniki owsiane
• Szklanka płatków osianych
• ¼ szklanki mąki razowej
• 1 jajko
• 2 łyżki oliwy
• 3 łyżki ziaren słonecznika
• 3 łyżki pestek dyni
• 2 łyżki rodzynek
• 5 moreli suszonych
• Garść żurawiny
• 2 łyżki miodu
Piekarnik nagrzewamy do 160⁰C. Owoce zalewamy gorącą wodą na ok. 10 minut. Wszystkie składniki razem mieszamy do uzyskania dość klejącej masy (jeżeli masa nie jest klejąca dodać odrobinę wody).
Na blaszce z piekarnika lub na blaszce do ciasta rozłożyć papier do pieczenia. Na papier wyłożyć naszą masę ugniatając ją na płaski prostokąt grubości ok. 2 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć z pieca a po całkowitym ostygnięciu pokroić na prostokąty wielkości ok. 3x6 cm.
Wartości odżywcze 1 batonika - 35 g
kcal | 121 |
| g |
Białko [g] | 4 |
Tłuszcze [g] | 4 |
Węglowodany [g] | 18 |
Błonnik [g] | 2 |
słodycze, batony, płatki owsiane, II śniadanie, przekąska