Ogórki małosolne

Obiady 2016-06-05
Ogórki małosolne
- kilogram ogórków - starajmy się wybierać małe, zgrabne ogórki, powinny być jak najtwardsze, nie przywiędłe.
- litr wody
- dwie łyżki soli
- 4 ząbki czosnku
- świeży koper
- dwa kawałki ok. 3 cm korzenia chrzanu
- słoik - 2-3 litry
Ogórki dokładnie umyć. Zalać w misce wodą i odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie odlać wodę a ogórki wypłukać. Na dno słoika wyłożyć wypłukany koper, dwa ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Włożyć ogórki. Na wierzch położyć znowu koper, czosnek i chrzan. Sól rozpuszczamy w letniej, przegotowanej wodzie i zalewamy nią ogórki. Przykrywamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2-3 dniach.
Ogórki małosolne, Ogórki małosolne, najlepszy dietetyk ozorków, dietetyk zgierz, dietetyk gorzów, di