Orkiszowe ruskie pierogi

Obiady 2015-11-30
Orkiszowe ruskie pierogi - przepis na ok. 25 pierogów
Ciasto
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
- 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- żółtko
W misce mieszamy wszystkie składniki. Następnie wyrabiamy ciasto aby powstała jednolita, elastyczna masa - w zależności od potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki lub wody. Ciasto zostawiamy w misce pod serwetką na ok. 30 minut żeby odpoczęło.
Farsz
- 150 g twarogu półtłustego
- 4 średnie ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
- cebula
- łyżeczka masła
Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę lub zmielić na maszynce. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy pierogi, nakładamy farsz, zlepiamy delikatnie brzegi. W garnku gotujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy pierogi, które po wypłynięciu gotujemy jeszcze trzy minuty. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Wartości odżywcze – 5 szt. (po 30 g) + 3 łyżki jogurtu
kcal | 366 |
Białko [g] | 15 |
Tłuszcze [g] | 9 |
Węglowodany [g] | 60 |
Błonnik | 2 |
Dietetyk Ozorków, dietetyk Zgierz, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów