Stewia

Artykuły 2015-01-22
Czy stewia może zastąpić nam cukier?
Stewia staje się coraz częściej alternatywą dla cukru. I to nie tylko ze względu na to, że jej liście są 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie mają kalorii ale również dlatego, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności po licznych badaniach jej właściwości stwierdził, że jest całkowicie bezpieczna dla zdrowia.
Zawarte w stewii glikozydy wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.
Nie obciążają procesów trawiennych w żołądku i jelitach ponieważ są odporne na fermentację.
Ze względu na to, że do temperatury 190 stopni nie zachodzą w niej zmiany chemiczne może być wykorzystywana do wypieków przygotowywanych do tej właśnie temperatury.
Stewia staje się coraz bardziej powszechna i coraz częściej można znaleźć ją na sklepowych półkach ale w wyborze odpowiedniego produktu należy kierować się składem z etykiety. Takie same produkty stewiowe mogą zawierać różne dodatki a prawdziwy fluid stewiowy powinien zawierać tylko glicerol roślinny, wodę i glikozydy stewiowe
Aby przygotować domowy syrop, którym może słodzić napoje i desery, którym możemy zakonserwować marmolady, kompoty, soki, keczupy i wiele innych domowych wyrobów możemy skorzystać ze świeżej lub suszonej stewii. Można ją z powodzeniem hodować w domu lub ogródku w nasłonecznionym miejscu.
Samodzielne przygotowanie takiego syropu jest proste. Potrzebujemy 5 czubatych liści suszonej lub świeżej stewii i pół litra wody. Stewię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Później bez pokrywki, na wolnym ogniu gotujemy aż woda częściowo odparuje. Należy pamiętać o tym aby od czasu do czasu zamieszać naszą esencję.
Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, odcedzić przez gęste sitko, wiać do szczelnie zakręcanej butelki lub słoika. Po schłodzeniu możemy do 7 dni przechowywać ją w lodówce.
Jeżeli szukasz dietetyka w Chojnie, Ozorkowie lub Gorzowie skontaktuj się z nami.
zdrowie, dieta, choroby, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów