Migdały

Artykuły 2015-05-11
Migdały świetnie sprawdzają się w deserach
http://www.strefalight.pl/przepisy-wpis?a=16
Ale w naszej diecie powinny pojawiać się nie tylko z powodu swoich walorów smakowych.
Ich obecność w naszej diecie może przynieść wiele korzyści.
- są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe - korzystnie wpływają na pracę mózgu i układ sercowo naczyniowy
- są doskonałym źródłem błonnika, który poprawia pracę jelit
- są źródłem przeciwutleniaczy neutralizujących wolne rodniki np. witamina E
- obniżają poziom cholesterolu we frakcji LDL czyli tak zwanego złego cholesterolu - co obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu
- chronią przed cukrzycą
- są źródłem: wapnia - materiału budulcowego zębów i kości, magnezu - pomagającego w stanach zmęczenia, cynku - wzmacniający paznokcie i skórę
- wzmacniają odporność
- regulują przemianę materii - pozytywny wpływ na proces redukcji wagi.
Dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk w Ozorkowie, dietetyk w Chojnie
zdrowie, dieta, choroby, dietetyk Ozorków, dietetyk Chojna, dietetyk Gorzów, migdały