Potrawy na grilla

Artykuły 2017-04-29
Czy podczas diety redukującej wagę można pozwolić sobie na grillowaną potrawę. Jak najbardziej - jeżeli wybierzemy chude mięso lub rybę, dołożymy do nich porcję surowych czy grillowanych warzyw, zrezygnujemy z keczupu i sosów na bazie majonezu, nie będziemy przesadzać z pieczywem i alkoholem naprawdę nie musimy się niczego obawiać :) Przygotowałyśmy kilka propozycji, które można wykorzystać podczas grillowania :)
Imbirowe skrzydełka/udka w miodzie
-
2 duże skrzydełka z kurczaka lub dwa udka – 150g mięsa
-
½ pomarańczy
-
Świeży imbir
-
Sól
-
papryczka chili
-
Łyżka oliwy z oliwek
-
Łyżka miodu
-
Łyżeczka musztardy
-
Odrobina wody
Imbir obrać z skóry i zetrzeć na tarce. Pomarańczę wyszorować, sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Papryczkę umyć, rozciąć, usunąć nasiona i drobno posiekać. Imbir, skórkę z pomarańczy, papryczkę wymieszać z oliwą, miodem i musztardą oraz niewielką ilością soli. Jeżeli marynata będzie za gęsta dodać odrobinę wody. Mięso wymieszać z marynatą i odstawić na kilka godzin. Upiec w piekarniku (ok. 30 minut w temp. 200⁰C) lub na grillu.
Wartość energetyczna ok. 350 kcal
Szaszłyki z papryką
-
½ fileta z piersi kurczaka – 200 g
-
Papryka
-
Marynata: ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki oliwy,1/4 cebuli, sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę o boku 3-5 cm, włożyć do marynaty i odstawić na kilka godzin. Paprykę umyć, pokroić w prostokąty. Mięso i paprykę nadziewać na patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu.
Wartość energetyczna ok. 250 kcal
Szaszłyki marchewkowe
-
½ fileta z piersi kurczaka – 200 g
-
Marchewka
-
Seler
-
Cebula
-
Oliwa z oliwek
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i dodać ulubione przyprawy Odstawić na kilka godzin. Selera i marchewkę obrać, pokroić w plasterki lub kostkę, bardzo lekko obgotować. Warzywa i mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, skropić niewielką ilością oliwy, upiec na grillu.
Wartość energetyczna ok. 250 kcal
Szaszłyki z sezamem
-
½ piersi z kurczaka – 200 g
-
Kawałek chudej szynki – 60 g
-
½ cukinii
-
Łyżeczka sezamu
-
½ cebuli
-
Łyżka oliwy z oliwek
-
Musztarda
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w kostkę a cukinię w talarki. Przygotować sos do szynki: wymieszać oliwę, musztardę i sezam i wymieszać w nim szynkę. W osobnym naczyniu przygotować sos do mięsa – łyżeczka keczupu, odrobina chili (jeżeli mają mieć pikantny smak). Mięso i szynkę odstawić na kilka godzin. Cukinię i cebulę oraz mięso nadziać na patyczki do szaszłyków, upiec na grillu.
Wartość energetyczna ok. 350 kcal
Szaszłyki z kurczaka
-
200g piersi z kurczaka
-
cukinia, papryka, cebula i inne dowolne warzywa
-
sól, pieprz, limonka, czosnek, 2 łyżeczki oliwy
Dzień wcześniej pierś z kurczaka pokroić na części, skropić sokiem z cytryny, oliwą i natrzeć czosnkiem. Przed położeniem na grilla nadziać kurczaka i dowolne warzywa. Piec około 20 minut.
Wartość energetyczna ok. 350 kcal
Pstrąg z grilla
-
1 pstrąg
-
1 łyżeczka masła
-
sól, pieprz
-
koperek
Pstrąga przyprawić pieprzem i solą, skropić cytryną do środka włożyć dużą ilość koperku odstawić na godzinę do lodówki. Po godzinie do środka włożyć masło zawinąć w folię i piec na grillu około 20-25 minut.
Wartość energetyczna ok. 280 kcal
Pierś z kurczaka z warzywami
-
200 g piersi z kurczaka
-
Brokuł, fasolka, marchewka, kukurydza
-
Sól, pieprz, limonka, czosnek, 2 łyżeczki oliwy
Pierś zamarynować dzień wcześniej z limonką, czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Warzywa umieścić na folii wraz z piersią zawinąć i piec na grillu około 20 minut.
Wartość energetyczna ok. 350 kcal
Ziemniaki z rozmarynem
-
3 małe ziemniaki 200g
-
Łyżeczka oliwy, sól, rozmaryn
Ziemniaki pokroić na części. Można delikatnie podgotować (około 10 minut), po tym czasie odcedzić, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i rozmarynem, zawinąć w folię i zapiekać około 20 minut.
Wartość energetyczna ok. 180 kcal
Pieczarki z czosnkiem
-
8 pieczarek
-
2 ząbki czosnku
-
Sól, pieprz
-
Łyżeczka oliwy
Pieczarki pokroić na części, skropić oliwą, natrzeć czosnkiem, delikatnie posolić. Ułożyć na folii aluminiowej i piec około 10-15 minut.
Wartość energetyczna ok. 50 kcal
Jako dodatek do grilla można przygotować różnego rodzaju sałatki z warzywami sezonowymi (sałata, pomidor, ogórek, koperek) i odrobiną sosu winegret.
Potrawy na grilla, zdrowe potrawy na grilla, dietetyczne potrawy na grilla, dietetyk ozorków, dietet